Välkommen till Sverige!

Migration och folkvandringar är ju ett spännande fält att fundera kring. Själv är Tanten ett ett resultat av ständigt kringflackande på den här planeten. Hade Tanten varit en hund hade det inte funnits en chans att få vara med på utställning.

Då Tanten kom till sta´n från den kungliga huvudstaden 1970, var hon själv den som kom längst bortifrån. Hon fick gå på SFI -småländska för invandrare.

Även om Tanten kom från Stockholm och hamnade i de småländska skogarna fanns den gången inte en chans att förstå vad ungarna på gatan eller klasskompisarna pratade om. Första skoldagen stod ungarna på gården och skrek "jävla stockholmare - go home!".

Idag bor hela världen i just detta kvarter. Det är en otrolig förändring på 40 år. Faktiskt en revolution.

Givetvis måste det gnissla lite i fogarna vid sådana omvälvande förändringar i samhället. Men i detta finns en möjlighet till utveckling. - Liksom i alla omvälvande förändringar. 

 

Ordet revolution betyder "hastig förändring".

Observera att det bara är rädda människor som kallar revolutioner för kris.

Oberoende vad ämnet handlar om.

 

Som de grundliga utforskare av livet, även Tantens föräldrar var, tog de med Tanten och alla prylar till den genuina urskogen. Där hade världen stått still och man levde EXAKT som det framställs i Vilhem Mobergs berättelser om ut, invandrarna och nybyggarna. Detta kom på TV, en exluciv mackapär,  i skogen.

Tanten behövde bara se ut genom fönstret för att hitta Karl-Oskar och Kristina, med häst och vagn. Och vi talar nu om Sveriges 70-tal, i den småländska skogen. 

Där och då gällde striden gamal grannfejder, byarna emellan. Vi kan ju tillägga att dessa byar bestod av ca. 5-15 gårdar, vilket på inget sätt minskade misstron och skitsnacket.

Som kuriosa kan nämnas att det en dag kom en storbonde från grannbyn, med en stor dyr wiskey i näven och ville tala med Tantens far. Anledningen vara att Tanten själv började bli "giftasvuxen" vilket innebar att Tanten gick på högstadiet. Kunde fadern tänka sig att gifta bort Tanten med bodens son? Markerna låg ju så bra intill varandra. Tanten själv lyssnade med bävan. Som den sociala man, nu Tantens far ändå är, surplade han njutningsfullt i sig wiskeyn men tackade nej till förslaget. Tack gode Gud för det! ;-)

 

Det är faktiskt mäktigt att få vara med om 3 århundraden under sitt liv.

Tanten berättar detta bara för att peka på hur fort det faktiskt gått, till den situation vi har idag, och att det inte är alltför länge sedan vi i Sverige hade samma livsförutsättningar som vi idag ojar oss över att andra människor har på andra ställen i världen just nu.

Hur kommer det sig då att hela världens befolkning tycks befinna sig överallt?

 

Ta bara det här med hudfärg. Visst är väl detta ett uttryck för skapelsens finstämda intelligens. Vi här uppe i Norden är bleka i skinnet just därfär att vi inte utsätts för så mycket sol. Ju längre söderöver man kommer blir befolkningen allt mer brunhyad alltefter hur solmängden och intensiteten ökar. Ju längre söderut, desto brunare.

Perfekt avstämt för att passa miljön där man bor.

Nu har vi människor lyckats fördärva det skyddande ozonlagret, vilket gör att vi alla kommer dö i hudcancer om inget radikalt händer. Exakt då får människor med brunare skinn praktiska möjligheter att ta sig hit, slå sig ner här, blanda sig med oss blekhyade människor. Och vips växer en ny hudton fram i det Svenska samhället, exakt avpassat för att möta den nya tidens krav - helt otroligt klokt!

Säga vad man vill, men det följer med en viss intensitet och glöd med de nya Svenskarna på köpet - även där har vi något att ta till oss av. De är i sin brokighet och ibland bråkighet utmärkta ögonöppnare - man ges inget annat val!

 

Tantens kollega på bussbolaget, en mycket trevlig man från Kosovo, var upprörd vid fikat. Han hade kört skolskjutsen med ungarna i skogen. Helt enkelt svenska barn på landet. Dom blängde under lugg och kunde inte ens prestera ett litet hej eller "God morgon". Oartigt och oförskämt. Han undrar - VARFÖR!!!

Och börjar genast hitta anledningar såsom att ungarna tycker han är en blatte, brunögd och så vidare...

Då slår det Tanten att hon några dagar tidigare skjutsat ungarna i stán. Skolungdommar på väg till dagens undervisning, fast dessa ungdommar kom från andra länder. Dom blängde under burkan och kunde inte ens prestera ett litet hej eller "God morgon." Oartigt och oförskämt. Tanten undrar VARFÖR!!!

Och börjar genast hitta anledningar såsom att ungarna tycker hon är en Svenne, burkalös och visandes armbågarna. En lägre stående art... Se vidare: Tant Gud och andra morsor.

PS. En morgon då Tanten kör våra unga medborgare till dagens skola kommer det en lapp då det är dags att stiga av. Där står; "Tack för att du förgylde vår morgon. Ha en kalasbra dag!"  Då började Tanten snora.

Vad hade då Tanten gjort? Jo- helt enkelt öppnat bussdörren och sagt "God morgon". Det var allt. Med detta vill sägas att man ALDRIG vet vad eller när man ligger perfekt i timing.

INGEN vet vet vad eller hur saker och ting spelar an i en anna människas själ. Detta betyder att ingen vet var meningsafullheten bor, och att vi alla måste göra vårt alra bästa hela tiden. Håller du med?

 

Rasism, sexism - vad är skillnaden? Livet ger oss alla en mängd omständigheter - bara så att vi vet vad det är vi skall befria oss ifrån. Dessa omständigheter kommer sedan i olika och nya förpackningar om och om igen,  tills dess man löst själva rebusen. Först då kan man gå vidare i sitt liv.

Det är ju på inget sätt så att vi alla bara är offer, man måste stå upp för sin sanning, bara för att kunna se sig själv i spegeln. Detta gäller ju alla, även de nya svenskarna. Då Tanten ser dessa nya svenska kvinnor som vandrar runt i staden, invirade som kåldolmar med bara en glugg för ögonen, eller för den delen våra egna unga damer och deras klädedräkt,försöker hon tänka - här finns en stor utvecklingspotential!

Kunde Barack Obama bli president kan exakt vad som helst hända - spännande!  Enda sättet att hjälpa någon till frihet och välmåga är att befria sig själv - sén går det liksom av bara farten. Se Mandelas bön

 

Dags för lite väggklotter  - Där klär man på dem på grund av religionen - här klär man av dem på grund av konsumtionen! Vi är ju bara varandras spegelbild.      

"Same, same, but different!" säger Tanten.

 

Olof Palme sa en gång; Det finns inte dom och vi - det finns bara vi! Tanten instämmer. 

Som varje sann husmor vet kan man göra massor av kakor med hjälp av mjöl, socker, ägg och smör - dock tar variationsmöjligheterna slut med tiden. Tar man då fram grädden, mandelmassan och vaniljkrämen öppnas en ny rad kombinationsmöjligheter till smaskiga kakor. Kanske är det likadant med folkvandringarna? Allt i akt och mening att utforska alla möjligheter till nya erfarenheter???

Om man tittar på detta energimässigt, kan man tänka såhär...

Allt vi upplever i vårt liv, och alla människor vi möter har en enda uppgift - att lära oss mer om oss själva, den goda verkligheten och framför allt KÄRLEKEN!

Vi attraheras av somliga och distraheras av andra.

Attraherar och reppelerar - precis på samma sätt som magneter.Ju mer vi försöker undvika något viktigt, desto mer efterhängset blir det.Tantens enda tips till detta dilemma är att göra något annorlunda - så kommer något annorlunda att inträffa.

Varför inte ändra sitt eget väsens energifrkvens, ha lite tillit, fundera fram vad man vill uppnå - istället för undvika - och börja leva efter det! Det är just detta som kallas utveckling. Se vidare: Några olika perspektiv.

 

.

 

Vill du veta mer?

sussie@qvanttanten.se   www.qvanttanten.se   070-5269316

Väl mött!

/Sussie.

 

 
 

 

Att både glöda...

       och vaja i vinden!