Alla har rätt att göra rätt...

Jag får många frågor och funderingar.

Om... hur... varför... Visst är det härligt!

Här kommer ett försök att ge inspiration till den tänkande människan, små ord att komma vidare med.

 

Vem vet egentligen vad som är bra eller dåligt?

Varenda dag ser Tanten tydliga exempel på att erfarenheter som verkat så tillfälliga, får sin fulla förklaring och relevans 10-20-30 år efter den första delen i händelsekedjans start.

Den gången verkade det hela fullständigt fragmentariskt och utan mening i ett större sammanhang - i dag kan jag inte tänka mej något mer meningsskapande än dessa små händelser, alla livets möten, vilka tillsammans blir en magnifik väv - full av meningsfullhet!

Kan man tänka sig att existensen har en sådan laserprecision att händelser för ca 20 år sedan, var och en, seprarerade och samtidigt totalt integrerade får sin fulla förklaring - i mötet med några gamla bekantingar, och några helt andra människor, just i dag... så har flera livsviktiga frågor belysts igen - fast nu ur ett något annat perspektiv... Det är ju helt otroligt!

Händer detsamma dej ibland? Vi snackar ju inte småpotatis här!

Livsviktiga frågor, livets grundläggande villkor, meningen med ALLT! Så skoningslöst och fullständigt fantastiskt - samtidigt!

 

Återigen återkommer jag till några av alla de dumheter som "förnuftets lakejer" prånglar på oss alla - bara för att begränsa, nedtynga, hålla oss fogliga och på plats!

Du vet väl om att vi alla får en massa förnuft och uppfostran... för att vi skall ha något att befria oss från. Det är människan som tyglar människan - ingen annan!

Till detta har de mer subtila folken - de som inte skjuter ihjäl varandra - ordet och förnuftet som redskap - tills vi alla blir som den berömda elefanten och guldlänken.

Det är då som förtryckaren lyckats! Den dagen vi själva blir vår egen begränsare... Det är den yttersta formen av våld!

Då behövs varken fienden eller vapen för att förtrycka. Det kallas införlivat våld.

 

Läkande lekande. Visste du om att det står i Bibeln - den som inte kommer som ett barn, kommer aldrig in i himlen.

Det som kännetecknar en frisk unge är att de leker, liksom hundar, katter och alla andra fria, sunda djur...

Det är bara vi vuxna människor i väst som glömt bort hur man gör, det är då för sorgligt. Viktigt och roligt, det är koden. Den mixen skapar meningsfullhet.

Visst borde vi alla vara som 3-åringar. "Kan fälv!" lägga sig på golvet och skrika, fråga om allt, pladdra hela tiden. Ha hela universum som lekpats, vipps är man en farlig häxa - för att i nästa stund vara fluortant för nallarna, och säga nej, nej, NEJ! När vi inte vill. För att man inte vill.

Utan att tänka på vad grannen, chefen eller någon överhuvudtaget tycker.

 

Till-lit. Har du någon?

Tja, vad vet man innan man utsatts för påfrestningar...

Kan det vara så att en del av alla livets krumbukter sker för att testa tilliten? Tanten själv är numer rätt säker på detta.

Som ni väl vet vid det här laget bodde Tanten granne med Döden under ganska lång tid. Efter några MYCKET märkliga drömmar var saken klar.

Livet skulle pågå ett tag till, efter en överenskommelse med liemannen själv stod det klart vad som behövde skötas... och på den vägen är det.

Avtalet i sig, är varken rimligt eller troligt, men det är å andra sidan inte Tantens liv överhuvudtaget - enda anledningen till att det skall lyckas heter - TILLIT.

An-svar. Vilket vackert ord! Det enda man behöver är att svara an - adekvat, tydligt och kärleksfullt.

Varken universum ellet Tanter i skogen förstår subtila antydningar och annat finlir. Vad är det för fel på klar och tydlig Svenska? Man ska säga vad man menar och mena vad man säger.

Det är så enkelt som så. Sedan får man ju givetvis ändra sig utan att det räknas som fusk.

För-låt. Själva ordet är ju helt trevligt. Själv gillar Tanten ordlekar, och kan inte förstå annat än att ordet för-låt innebär att man skall försöka dra bort alla beslöjande om och men - och helt enkelt se sanningen, naket och klart.

Då man kommit så långt, blir det lättare att dra sina slutsatser och gå vidare i sitt liv. Vad motparten i fallet gjort är upp till denne att för-låta sig själv, vilket brukar vara betydligt knepigare.

Dra bort för-låten är en viktig procedur och helt väsensskild från överslätande, förringande floskler - dessa borrar trauman vidare och vidare, allt längre ned i avgrunden - och det är ju inte målet.

 

Ordet synd, hamartia, från den grekiska grundtexten är hämtat från bågskyttesporten.  

Den ursprungliga betydelsen var - att missa målet.

Nåd, heter gratia på latin, och är grunden till ordet GRATIS - på husets räkning.

Den enda som inte kan "missa målet" är den som inte gör någonting. skulle det gå lite snett, så är det "på husts räkning". fint va?

 

Varför finns ondskan? Ja det kan man undra, då man tittar på nyheterna en vanlig onstakväll. Vill du tänka vidare på detta klickar du in på "Ondskans syfte" här på Tantens sida.

 

Varför finns så många möjligheter till felval?

 Vem vet egentligen vad som är rätt eller fel? Det som verkar totalknasigt i dag, kanske får sin förklaring om 5 år... Kan man göra fel alls? Om man inte kunde göra fel, fanns ju ingen möjlighet att välja rätt - vårt fria val skulle inte ha några alternativ.

 

Här kommer mer... men inte nu.

Sov sött!

/Tanten

 

 

Vill du veta mer?

sussie@qvanttanten.se   www.qvanttanten.se   070-5269316

Väl mött!

/Sussie.

 

 
 

 

Att både glöda...

       och vaja i vinden!

 

 

 

 

 

En exempeltext. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig. Klicka på "X-knappen" för att ta bort.