Skura och svabba

Hej alla vänner ;-)

Nu var det länge sedan jag skrev något här...

I dag ska vi tala om hygien.

Tanten själv startade sin yrkeskarriär för 40 år sedan som städerska för stadens fastighetsbolag, sedan dess har det hänt mycket-eller ingenting.

Vi knäskurade trappor med hink,trasa och såpa och rent blev det!

Därefter blev det ett liv i vårdandet av människor på olika sätt.

Då vi började var vi unga, de gamla "haggorna på hemmet" gnodde och polerade jämt! Hur man än försökte blev det aldrig tillräckligt bra och patienterna skulle bara våga spilla! Och barska var dessa damer. Men, rent var det, in i minsta vrå. (nu överdrev jag igen - men bara för tydlighetens skull)

 

I början på 80-talet kom ett påbud från högre ort. Sluta jaga damm och börja vårda!!! Damerna blev kränkta och all städning avstannade.

Vi sträckte och tänjde både armar och ben, var sociala och vande oss vid "bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete". Man plockade bort alla dekontaminatorer (en maskin för att döda baciller) för nu skulle här spritas!

 

Vi böjde, sträckte och spritade medan dammtussarna växte...

Nu, 40 år senare är man själv i samma ålder - en hel generation senare...

 

I dag kan man se följande. De unga -lika unga som vi en gång, kämpar på men får ingen handledning i hur man gör... Varken med vårdandet eller svabbandet.

De drunknar i okunnighet om vårdandets och städandets ädla konst. Detta är ju som bekant ett hantverk som måste läras genom händerna.

Samtidigt har "maskineriet" sparat ihjäl hantverket med minutjakt in absurdum. Och våra redskap är smutsiga och sedan tidigt 80-tal.

Vi "mogna qvinnor" tiger, anpassar oss och väntar på pensionen...

Samtidigt rämnar hygienen och kvalitén i vårdsvängen.

Vi talar ju nu inte om damm längre. Resistenta bakterier, sporer, epidemier av olika slag väller fram och skrämmer alla. Osynliga och livsfarliga - och detta kostar pengar. Närmare 4 miljarder kronor/år!!!

Men vi "gör som vi alltid gjort, med de produkter vi alltid haft"! Kommunerna skaffar policies om ekologisk mjölk och kaffe.... medan städprodukterna som ju både skall fungera optimalt och vara miljö och socialt acceptabla inte utvecklats alls! Hur är detta möjligt?

 

Då man för frågan på tal kommer det:

Det är nya tider, världen blir mindre, vi reser mer, detta är ett omöjligt problem att lösa... Till sist blir allt de brunögdas fel... De har ju varit någon annan stans innan de kom hit och drog väl med sig skiten!

Det är inte sant! Visst lär man få både det ena och andra i flyktingläger m.m. 

Men- Svensk skit är också skit och det har vi mycket målmedvetet jobbat oss till själva! Lortsverige har återuppstått och enda lösningen är renlighet!

Det är ju löjligt att tro att plasthandskar och sprit ska hjälpa!

Lika korkat att sätta på unga medarbetare i vården som att sätta en plåthjälm på unga krigare och tro att det har någon som helst betydelse.

Se- detta är också en sorts krig - mot en osynlig och livsfarlig fiende som slår till utan skrupler.

Så- vad ska vi göra då?

Ta tillvara den outnyttjade kunskap som faktisk finns och vill föras vidare.

Se över rutiner, strukturer och produkter!

Låt pengarna verka där de gör nytta!

Utanförskapets pris - 215 miljarder kronor/år

Resistenta bakteriers pris- 4 miljarder kronor/år

Det blir tillsammans en rejäl hacka som kunde användas på mycket bättre sätt!

Ordning är fragment av kaos och allt vi värnar måste vårdas!

Så enkelt och så svårt.